Activități în familie

Familia este unul dintre cele mai importante atribute pe care o persoană le poate avea în viața asta. Relația cu familia dumneavoastră vă poate influența foarte mult comportamentul, personalitatea, dar și modul de creștere, în cazul în care este vorba despre un copil.

În zilele noastre, în cele mai multe situații și din nefericire, locul de muncă a căpătat întâietate în fața activităților în familie. De multe ori timpul petrecut alături de familie este neglijat sau se rezumă la activități neimportante sau de umplutură cum ar fi uitatul la televizor. Acest lucru nu afectează în mod pozitiv dezvoltarea unui individ și pot fi schimbate cu ușurință chiar și în lipsa timpului.

Cel mai bun mod pentru a fructifica timpul petrecut alături de cei dragi este prin organizarea unor activități în familie.

Pentru o mai bună reușită și pentru o planificare făcută în așa natură cât să poată să beneficieze toți membri de ea, este bine ca aceste activități să fie plănuite din timp sau să fie programate în weekend, atunci când toată lumea dispune e mai mult timp liber.

În cazul în care nu aveți inspirație pentru aceste activități în familie sau dacă vă doriți idei noi, creative, în continuare veți găsi numeroase variante pentru a le pune în practică alături de familia dumneavoastră.

Activități în familie în aer liber

Cules de fructe. Deși această activitate poate părea ceva mai greu de realizat, reprezintă o idee grozavă prin care puteți petrece timpul alături de cei mici. De asemenea, reprezintă o activitate antrenantă pentru copii și primesc și o recompensă la sfârșit – fructele culese. Indiferent dacă este vorba despre mere, cireșe, căpșuni, mure sau orice alt tip de fructe, dacă dispuneți de o grădină personală sau de rude în zonele rurale, culesul de fructe este un motiv în plus pentru a vă bucura de natură. În cazul în care aveți copii mici, această activitate poate fi și una extrem de educativă pentru micuț. În primul rând, îl puteți învăța pe copil soiuri noi de fructe sau legume, precum și insecte sau plante cu care vă puteți întâlni în natură în timpul desfășurării activității. În al doilea rând, fiind o activitate cu anumite rezultate, ea poate fi comparată cu muncă. Cel mic poate învăța ce înseamnă să muncească, dar mai ales ce înseamnă roadele muncii, la propriu și la figurat. În ultimul rând, în cazul în care vă oferiți să faceți această activitate în familie ca ajutor pentru persoanele mai în vârstă, cel mic își va dezvolta spiritul civic de a-și ajuta familia.
Organizarea unui picnic. Picnicurile în aer liber sunt activități în familie extrem de relaxante pentru toată lumea. Puteți să implicați toată familia încă din procesul organizării prin atribuirea de sarcini. În funcție de numărul membrilor familiei, fiecare se poate ocupa de câte un aspect – copiii aleg locația și ajută la celelalte sarcini, tatăl se ocupă de transport și aprovizionare, iar mama se ocupă de prepararea mâncărurilor pentru picnic. Savurarea mesei în afara casei, dar mai ales la iarbă verde, sub soare, reprezintă o evadare din cotidian excelentă și o metodă bună de apropriere între membrii familiei, mai ales pentru că această comunicare se întâmplă într-un mediu curat, liniștit, lipsit de zgomotele urbane și agitate.
Plimbări prin parc. Pentru a incorpora și mișcarea în activitățile în familie, plimbările prin parc sunt o alegere excelentă. Indiferent dacă este vorba de plimbatul cu bicicleta, cu rolele, cu trotineta sau pur și simplu pe jos, activitatea fizică este benefică pentru toată familia. În cazul în care aveți copii mici și aceștia se plictisesc repede de locații și de activități, o idee creativă este alegerea unui joc pentru fiecare parc vizitat – badmington, fotbal, tenis, săritul cu coarda, role, bicicletă etc.. În fiecare weekend puteți alege să mergeți în alt parc și să practicați o altă forma de mișcare pentru a menține interesul celor mici. După ce epuizați parcurile, puteți începe să schimbați activitățile – de exemplu, dacă mergeți în Parcul Herăstrău și vă plimbați cu rolele, data viitoare când mergeți în acest parc nu mai luați rolele, ci o minge de volei și practicați acest joc.
Activități în familie în timpul iernii. Pentru dezvoltarea creativității copiilor, dar și pentru amuzamentul adulților (în cazul în care nu aveți copii mici în familie), este foarte distractiv ca în timpul iernii, în momentele în care dispuneți de zăpadă din plin, puteți organiza un concurs creativ de creare a oamenilor de zăpadă – fiecare membru al familiei se înarmează cu accesorii pentru omul de zăpadă și iese afară pentru a construi unul. În cazul în care aveți persoane care nu doresc să participe la concurs, acestea pot reprezenta juriul și pot da note pentru oamenii de zăpadă construiți. Celelalte activități în familie ce pot fi practicate când este zăpadă sunt cele clasice, anume bătaia cu bulgări, plimbatul cu sania, mergerea la un patinoar în aer liber sau jucatul în zăpadă prin realizarea îngerilor de zăpadă.
Vizitatul în aer liber. În funcție de zona în care locuiți, cu siguranță puteți găsi atracții turistice ce se pot vizita în aer liber. Membrii familiei de toate vârstele vor fi încântați de organizarea unei vizite în anumite locații, iar această activitate este benefică pentru toate vârstele – este un prilej de relaxare, dar și de activitate fizică în același timp, învățați ceva nou și puteți face și fotografii de familie. Cele mai bune atracții de vizitat în aer liber sunt grădinile botanice, grădinile zoologice, mănăstirile sau bisericile ce au curți interioare foarte mari sau palate/castele ce prezintă și grădini.
Mersul la piscină sau la ștrand. Mersul la ștrand este o activitate plăcută pentru toată familia – doamnele și domnișoarele se pot bucura de soare și bronz, în timp ce domnii pot practica înotul și mișcarea fizică, iar copii se pot bucura de jucatul în apă sau în nisip (acolo unde există). Dacă practicați acest activități în familie nu uitați de factorul de protecție solar! Este foarte important pentru sănătatea dumneavoastră să vă protejați de arsurile solare pentru a vă bucura din plin de ieșirea în aer liber.

Activități în familie în interior

Jocuri de societate. Una dintre cele mai preferate activități pe care o familie le poate face împreună este aceea de a lua parte la jocuri de societate împreună. Indiferent de jocurile pe care le alegeți, o idee bună este aceea de a organiza săptămânal sau lunar o seară intitulată „Seara de jocuri” care poate deveni treptat o tradiție. Puteți face experiența mai interesantă prin pregătirea de snacks-uri sau de premii pentru cei care câștigă aceste jocuri. Jocurile de societate sunt un mijloc excelent de relaxare pentru cei mari și un mijloc excelent de învățare pentru cei mici, dar pentru toți reprezintă o sursă bună de divertisment.
Gătitul în familie. Gătitul în familie este un mijloc excelent de apropiere între părinți și copii. Părinții pot prelua rolul de profesor, iar cei mici rolul de învățăcel, iar activitatea este plăcută pentru ambele părți. Această activitate este ideală înaintea organizării unei mese în familie pentru că mâncarea va fi cu atât mai specială cu cât este gustată de mai mulți oameni. Cei mici pot învăța o mulțime de lucruri noi, de la ingrediente la modalități de preparare și chiar își pot descoperi o pasiune pentru viitor. Pentru a face această activitate mai interesantă și mai frecventă, puteți pune o regulă ca de fiecare dată când organizați o sesiune de gătit în familie, preparatul sau preparatele pregătite să fie alese pe rând de fiecare persoană din familie. O altă variantă ar fi alegerea câte unui fel de mâncare de către fiecare membru – ex: tata alege felul principal, mama alege garnitura, cei mici aleg desertul.
Vizitatul muzeelor. Una dintre acele activități în familie care poate fi extrem de educativă pentru toți membrii familiei. Această variantă este excelentă atât pentru zilele însorite când totuși nu vreți să mergeți în parc, dar mai ales pentru zilele ploioase în care vreți să ieșiți din casă, dar nu știți unde să mergeți. În cazul în care aveți copii mici, aflați că aceștia beneficiază în majoritatea locurilor de intrare gratuită ceea ce este un avantaj în special în cazul în care familia dumneavoastră are mulți membri. Pe lângă muzee puteți vizita și case memoriale, acestea fiind la fel de interesante și de educative.
Treburi casnice împreună. Orice gospodărie are nevoie de curățenie, iar această sarcină este una neplăcută pentru majoritatea oamenilor. Totuși, ea poate fi transformată în ceva plăcut dacă este făcută în familie. Pentru a o transforma într-o activitate în adevăratul sens al cuvântului și pentru a o face atractivă chiar și pentru cei mici, puteți apela la câteva trucuri – sarcinile trebuie împărțite în funcție de vârstă (cei mici iau sarcinile cele mai ușoare), puteți pune anumite condiții distractive când este posibil (ex: ștergerea prafului în pași de dans), iar la sfârșit, toți membrii familiei trebuie recompensați. Această activitate poate deveni săptămânală și poate fi îmbunătățită cu idei creative de la o zi la altă. În cazul în care aveți copii mici, această variantă este excelentă pentru responsabilizarea copiilor, pentru învățarea acestora ce înseamnă treburile casnice și pentru creșterea lor într-un mediu curat și plăcut.
Mersul la cinema sau la teatru. Această activitate este una relaxantă pentru toți membrii familiei și este utilă deoarece poate fi aplicată și seara și în zilele în care condițiile meteo nu sunt favorabile. Pentru a menține lucrurile interesante în cazul în care vreți să faceți din asta una dintre acele activități în familie care sunt regulate, trebuie să existe diversitate. Acest lucru poate fi stabilit printr-o regulă – de fiecare dată când se merge la film sau la teatru, alt membru al familiei alege filmul sau piesa. Nu uitai să vă asigurați că filmele/piesele sunt în regulă pentru a fi vizionate de membrii de toate vârstele, mai ales în cazul în care aveți copii.

Jocuri de familie

Jocuri de familie

Să îți petreci timpul cu familia este cel mai prețios lucru de pe lume. Dar ce putem face pentru a ne și distra? Atunci când vrei sa stai în casa – mai ales pe vreme urâtă este cea mai bună opțiune! – îți recomandăm jocurile de societate. Acestea sunt unele […] mai mult »

Filme de familie

Filme de familie

Sfârșit de săptămână, iar toți din familie sunt gata pentru a se bucura de puțină relaxare. Ce putem alege? Ce spuneți de un film? De cele mai multe ori, atunci când alegem să vedem un film cu cei dragi este destul de greu să alegem unul pentru toate gusturile. În […] mai mult »

Duminica in familie

Duminica în familie

Dacă acum câțiva zeci de ani duminica era singura zi din săptămână în care te puteai bucura de toți cei dragi, acum avem încă o zi în plus. Totuși… Deși timpul, din punct de vedere practic, este mai mult, tot duminica este ziua în care ne strângem cu toții pentru […] mai mult »