Adolescentul

Adolescenta poate fi definita ca perioada de tranziție de la copilărie la vârsta de adult tânăr. Adolescența începe la pubertate (la 10-13 ani la fete și 12-15 ani la băieți), fiind însoțită de transformări pe toate planurile: biologice, psihologice și sociale.

Este o perioada deosebit de importantă în dezvoltarea fiecăruia dintre noi, fiind o etapă cu numeroase și profunde schimbări la nivel biologic, fizic, psihic, moral, în care dispar trăsăturile copilăriei și se cimentează formarea particularităților complexe ale fiecărei persoane în parte.

Totuși, pe cât de importantă este adolescența, pe atât de dificilă este pentru mulți tineri. Mai mult decât atât, avansurile tehnologice din ultimii ani înseamnă că adolescenții de astăzi se confruntă cu probleme pe care nici o generație anterioară nu le-a avut.

Exista studii care confirmă faptul că un adolescent petrece în medie peste 9 ore pe zi în preajma unui dispozitiv electronic. Putem vorbi aici de un smartphone, laptop sau televizor. Social media a schimbat aproape complet modul în care tinerii comunică, învață, dorm, se distrează și fac exerciții fizice.

Iată primele 11 lucruri cu care se confruntă adolescenții de azi:

1. Depresia

Aproximativ 3 milioane de adolescenți din Statele Unite au avut cel puțin un episod depresiv major în ultimul an. Acest număr a reprezentat 12,5% din populația de adolescenți din SUA, cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.

Din fericire, tulburările depresive sunt tratabile, cu atât mai mult în cazul unui adolescent care este încă la o vârstă relativ fragedă. Dar este important să solicitați ajutor profesional cât mai devreme. Este important totodată să observați comportamentul adolescentului. Dacă adolescentul dumneavoastră pare a fi retras, nu se mai odihnește cum trebuie, începe să lipsească de la ore, cel mai bine este să programați o întâlnire cu medicul adolescentului pentru a nu permite lucrurilor să degenereze.

2. Intimidarea

O altă statistică interesantă ne spune că 30% dintre adolescenții din Statele Unite ale Americii au fost victime ale unor agresiuni în scoală sau la liceu. În plus, dezvoltarea a tot ceea ce înseamnă social media a făcut agresiunea mult mai publică și mai răspândită.

Este foarte important să discutați cu adolescentul despre agresiune în mod regulat. Discutați despre ce poate face atunci când este martor al unei scene de agresiune și discutați de asemenea despre opțiunile pe care le are atunci când devine ținta unei agresiuni.

3. Activitatea sexuală

Într-un sondaj realizat în 2013 de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite, 47% dintre elevii de liceu au raportat că sunt activi sexual și 41% au declarat că nu au folosit prezervativul în timpul ultimei lor întâlniri sexuale. Dintre cele 20 de milioane de boli cu transmitere sexuală înregistrate în fiecare an, mai mult de jumătate au fost raportate printre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.

Sondajele arată, de asemenea, că majoritatea părinților nu conștientizează că adolescenții lor sunt activi sexual. Discutați cu adolescentul despre sex, chiar dacă nu credeți că este activ sexual. Așa pot fi prevenite mai multe potențiale probleme.

4. Utilizarea drogurilor

Utilizarea marijuanei a crescut în rândul adolescenților în ultimii ani, potrivit Institutului Național pentru Abuzul de Droguri din SUA. În anul 2012, 17% din elevii claselor a zecea și 23% din elevii claselor a 12-a au folosit marijuana în ultima lună. Este foarte important să recunoașteți semnele de avertizare privind consumul de droguri.

Convorbiri regulate despre pericolele drogurilor sunt recomandate în cazul familiilor cu adolescenți. Și nu uitați să menționați pericolele medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală. Mulți adolescenți nu recunosc pericolele de a folosi prescripția unui prieten și de a lua câteva pastile care nu le sunt prescrise.

5. Utilizarea alcoolului

Institutul National pentru Abuzul de droguri din Statele Unite ale Americii raportează faptul că în ultimii ani, consumul de alcool a scăzut în rândul adolescenților. În 2012, 14,5% dintre elevii de clasa a 10-a și 28,1% din clasa a XII-a au raportat că s-au îmbătat în ultima lună. Același studiu de cercetare a constatat că în ultimele două săptămâni, 23,7% dintre persoanele în vârstă de vârstă școlară au raportat consum de cinci sau mai multe băuturi la rând.

Este foarte important să discutați cu adolescentul despre consumul de alcool și să îi explicați de ce consumul moderat este important. Explicați adolescenților care sunt pericolele consumului unor cantități mari de alcool. Exprimați-vă dezaprobarea față de consumul de alcool în rândul minorilor.

6. Obezitatea

Sondajul național din 2011 din SUA, privind sănătatea copiilor arată că 31,3% dintre copiii din Statele Unite cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani au fost supraponderali sau obezi. Copiii obezi se confruntă cu un risc mult mai mare de probleme de sănătate de-a lungul vieții, cum ar fi diabetul, artrita, cancerul și bolile de inimă.

Sondajele arată că părinții cu greu recunosc și admit faptul că au copii supraponderali. Ei tind să subestimeze dimensiunea copilului și riscurile asociate cu supraponderabilitatea. Discutați cu pediatrul copilului despre greutatea și masa corporală potrivite pentru înălțimea și vârsta adolescentului dumneavoastră. Întrebați totodată care sunt pașii pe care îi puteți lua pentru a vă asigura că adolescentul dumneavoastră este sănătos.

7. Probleme academice

Deși rata abandonului școlar scade la nivel național, 1,2 milioane de studenți abandonează liceul în fiecare an în Statele Unite, potrivit Centrului Național pentru Statistică în Educație. O persoană care a renunțat la liceu este probabil să câștige mai puțin de 200.000 de dolari pe parcursul vieții sale în comparație cu un absolvent de liceu.

În ziua de astăzi, din păcate, nu doar acei adolescenți mai rebeli renunță la școală. Unii adolescenți simt atât de multă presiune pentru a intra într-un colegiu bun, încât decid pur și simplu să renunțe.

Recomandarea noastră este să rămâneți cât mai implicați în educația adolescentului dumneavoastră. Oferiți asistență și îndrumare și fiți pregătiți să îl ajutați pe adolescent dacă întâmpină probleme.

8. Presiunea colegilor

În timp ce presiunea colegială nu este o problemă nouă, social media o duce la un nivel cu totul nou. Sextingul, de exemplu, este un motiv major de îngrijorare, deoarece mulți adolescenți nu înțeleg consecințele pe termen lung și foarte lung, pe care le pot avea anumite fotografii postate.

Este important să discutați cu adolescentul din familia dumneavoastră și să îi explicați cum să facă alegeri sănătoase și cum să reziste presiunii. Discutați cu adolescentul dumneavoastră  despre ce trebuie să facă atunci când greșește. Uneori, copiii pot face alegeri greșite și le poate fi teamă să recunoască și să ceară ajutor. Totuși, adolescenții trebuie învățați și încurajați să se deschidă în fața familiei și să discute atunci când fac o greșeală.

9. Social Media

Facebook, Instagram și Twitter pot fi modalități excelente pentru adolescenți de a se conecta unul cu celălalt. Dar totodată, toate aceste platforme pot fi problematice din mai multe puncte de vedere.

Mesajele nesănătoase devin adesea virale pe platformele sociale, iar adolescenții se compară frecvent unul cu celălalt. Este nevoie de doar un singur post pentru a distruge reputația adolescentului dumneavoastră online - chiar un selfie poate fi problematic.

Aflați ce face adolescentul dumneavoastră online. Educați-vă cu privire la cele mai recente aplicații, site-uri web și pagini sociale pe care le folosesc adolescenții și luați măsuri pentru a vă menține adolescentul din familie în siguranță.

10. Violența în filme și jocuri

Nu este vorba doar de televiziune sau de filme care permit adolescenților accesul la violență. Sunt foarte multe jocuri video violente, care prezintă scene violente și acte de agresiune deranjante. De-a lungul ultimelor două decenii, o multitudine de studii au găsit o corelație între vizualizarea unor scene de violență și lipsa empatiei.

Este importat să acordați atenție felului în care adolescentul dumneavoastră utilizează mass media. Observați ce canale vizionează și ce jocuri își instalează. Discutați cu adolescentul despre pericolele expunerii la imagini violente și monitorizați starea mentală a acestuia.

11. Stima de sine si imaginea corpului

Adolescenții trebuie să facă față numeroaselor schimbări ale corpului. Unii adolescenți se simt prea grași, prea slabi, prea înalți, prea scurți etc. Acest sentiment îi determină să-și petreacă timpul dorind să fie altfel decât sunt de fapt. Problema cu acest sentiment este că le afectează imaginea de sine. Pe măsură ce corpul unui adolescent se schimbă, apar modificări și în ceea ce privește stima de sine. Mai mult, adolescenții gândesc de regulă, că și colegii lor îi văd la fel cum se văd ei înșiși. Sunt auto critici și își formează tot felul de gânduri nesănătoase.

Modificările hormonale au efecte uriașe asupra creșterii generale și asupra stării de spirit a adolescenților. Schimbările de la pubertate îi fac pe adolescenți să se compare cu oamenii din jurul lor și atunci când află că nu se potrivesc standardelor lor, se simt inferiori. Ei se compară, de asemenea, cu cei văzuți la televizor, în filme și în reviste. Abilitatea majorității tinerilor de a dezvolta stimă de sine pozitivă este afectată de viața de familie și critica părinților. Adolescenții care experimentează comentarii negative despre înfățișarea lor, modul în care vorbesc dezvoltă de asemenea o stimă de sine scăzută.

Este foarte important să discutați cu adolescentul dumneavoastră aceste probleme și să luați măsuri din timp. Multă suferință ulterioară poate fi evitată astfel.

În final, putem spune că problemele cu care se confruntă adolescenții astăzi sunt multe, dar în foarte multe cazuri acestea sunt interdependente. O problemă conduce la alta, iar de aici nu mai este decât un pas până la un lanț întreg de probleme. Părinții și profesorii ar trebui să fie conștienți de problemele cu care se confruntă adolescenții și să fie pregătiți să facă față problemelor adolescenților din familie. Faptul trist este că, chiar și în acele familii unite și stabile, adolescenții se pot confrunta cu incertitudini și confuzii. Pentru cei care provin din familii destrămate, cu părinți alcoolici sau care au făcut abuz de droguri, problema este și mai delicată.

Parentajul propriu-zis este vital, mai ales în anii formativi ai copiilor, atunci când aceștia deprind cu totul de la părinți. Totuși, ne place să credem  că niciodată nu este prea târziu. Dacă aveți un adolescent în familie, discutați cu el, abordați-l, provocați-l la o discuție amiabilă. Va face cu siguranță bine ambelor părți.

 

Prima dragoste

Prima dragoste

Acele furnicături și acea nerăbdare… of! prima dragoste! Mai ții minte cum era atunci când ai iubit pentru prima dată?  Dacă nu ai avut parte de acele momente unice în care să te topești după dorul cuiva, atunci cu siguranță mai e timp! Pentru cei care au avut parte de […] mai mult »