Educația bilingvă stimulează abilitățile sociale ale copiilor

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

De-a lungul timpului s-au efectuat tot felul de cercetări care dovedesc ce impact puternic are educația bilingvă asupra unui copil. În continuare, se desfășoară astfel de studii și cercetări care scot la iveală alte și alte beneficii uriașe ale învățării unei limbi străine chiar de la vârste fragede.

Ce spun studiile despre avantajele educației bilingve?

Recent, mai multe studii sugerează că educația bilingvă stimulează abilitățile sociale ale copiilor, iar părinții sunt din ce în ce mai îndemnați să își înscrie copii la grădiniță cu predare în limbi străine, cum ar fi o grădiniță cu predare în limbă franceză, care pe lângă beneficiile generale ale învățării unei limbi străine, oferă și o serie de alte avantaje pe care doar cunoașterea limbii franceze le poate oferi.

Un număr mare de studii sugerează că micuții care studiază o limbă străină pot înțelege mult mai ușor perspectivele altor persoane spre deosebire de copiii monolingvi. Desigur, majoritatea studiilor trag semnale de alarmă că încă mai trebuie să descoperim cum anume copiii se percep și se înțeleg unii pe alții și cum experiențele timpurii transformă capacitatea lor generală de înțelegere.

În urma unui studiu care a analizat capacitatea de înțelegere a copiilor bilingvi cu vârsta cuprinsă între 4-6 ani, s-a descoperit că elevii bilingvi se pot pune mai ușor în pielea celorlalți și că ei sunt pregătiți să își modifice vorbirea în funcție de context și de perspectivă. Acest lucru sugerează, de asemenea, că expunerea copiilor la mai multe limbi străine îi poate ajuta să își dezvolte abilități sociale și emoționale esențiale, cum ar fi empatia, compasiunea și comunicarea.

În cadrul altui studiu, s-au analizat copii cu vârsta de 14-16 luni care abia începuseră să vorbească. Și acest studiu sugerează că persoanele bilingve sunt mai obișnuite să înțeleagă experiențele și perspectivele altora.

Ce se poate spune despre copiii monolingvi?

Deși ambele studii au arătat că persoanele bilingve au un avantaj atunci când vine vorba de aptitudinile interpersonale, veștile nu sunt deloc proaste nici pentru copiii monolingvi. După cum reiese din studii, copii monolingvi expuși uneori la medii multilingve au acționat la fel ca și copiii bilingvi.

Cu alte cuvinte, doar simpla expunere a unui copil la un mediu în care se vorbește o limbă străină îl poate ajuta pe acel copil să gândească din diferite perspective și să se pună în pielea altor persoane.

De asemenea, cercetatorii au efectuat câteva teste cognitive pentru a examina funcția executivă a copiilor bilingvi, copiilor monolingvi și copiilor monolingvi, care sunt uneori expuși la medii multilingve. Oamenii de știință știu deja că bilingvismul are efecte pozitive asupra creierului, astfel încât nu au fost surprinși să afle că bilingvii au obținut un punctaj mai mare la toate testele cognitive. Cu toate acestea, și copiii monolingvi au obținut rezultate la fel de bune.

Acest lucru sugerează că abilitățile sociale dobândite în urma expunerii la un mediu multilingv nu sunt rezultatele unei puteri cognitive mai mari, ci sunt mai degrabă cunoștințe dobândite din experiențele sociale. Cu alte cuvinte, beneficiile sociale pot fi obținute fără a deveni bilingv.

Pentru părinții monolingvi, aceasta este o veste bună. Asta înseamnă că nu trebuie să vorbiți mai multe limbi străine acasă pentru ca cel mic să beneficieze de multilingvism. Chiar și o expunerea limitată la un mediu multilingv vă poate ajuta copilul să înțeleagă perspective diferite.

Avantajele sociale ale înțelegerii diferitelor perspective nu numai că ajută copilul să gândească mai critic, dar totodată îl ajută să devină mai empatic, mai tolerant, mai comunicativ și mai prietenos.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *