Despre familie

Despre familie s-a spus întotdeauna că reprezintă una dintre instituțiile fundamentale. Indiferent de tradițiile diferite, de obiceiurile culturale, de evoluția societății, esența familia a rămas neschimbată ea fiind legată de iubire și unitate. În cazul în care vă doriți să aflați mai multe informații despre familie, ce înseamnă aceasta, cum a evoluat de-a lungul timpului și cum se manifestă în diferite culturi, acest articol este menit pentru dumneavoastră.

Despre familia românească                                                                                România este una dintre țările cu cea mai ridicată rată a căsătoriei din Europa. Țara noastră are un spirit tradițional și conservator în ceea ce privește familia, acesta fiind completă și definită prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie, urmând ca aceștia să aibă copii ulterior.

Cu trecea timpului, s-au petrecut schimbările și la nivelul familiei. Deși ideea de bază a unei familii românești rămâne cea clasică – cuplu căsătorit și copii, familiile din România s-au modernizat. Acest lucru înseamnă că tot mai multe cupluri fac copii fără să fie căsătoriți, se căsătoresc fără să facă copii sau au copii, dar sunt părinți singuri.

Deținerea unei familii fericire, complete și care să mulțumească o persoană este una dintre cele mai mari dorințe ale unui român. Cea mai mare provocare a secolului în care trăim este aceea de a balansa munca și familia, de multe ori acordând mai mult timp aspectului ce îndepărtează de familie.

În trecut, despre familie se știa că este formată din mulți membrii. Dacă pe vremuri era ceva perfect normal ca o familie să aibă chiar și 6 copii, în zilele noastre, părinții aleg să se limiteze la 1-2 copii. Motivele acestei limitări nu țin întotdeauna de neajunsurile financiare, ci mai degrabă de lipsa de timp sau de locurile de muncă foarte solicitante pentru adulți.

Despre familie și structura sa                                                                         Structura familiei a suferit multe modificări de-a lungul timpului. Acest lucru se întâmplă datorită evoluției timpului, a societății, datorită orientărilor sexuale, al numărului de copii sau a multor altor factori. Totuși, există câteva tipuri de structuri clasice despre familie care se vor aplica întotdeauna. Structura familiei este clasificată în funcție de mai multe aspecte dintre care putem aminti: numărul membrilor, generațiile, rolurile și statutul în familie sau exercitarea autorității. Cel mai important și mai vizibil aspect care influențează structura unei familii este numărul membrilor. Există familii extinse, unde pot exista 30-40 de persoane într-o unitate familială sau familii restrânse, acestea fiind alcătuite din 3-4 persoane. Fiecare cultură și societate abordează tipuri diferite de structuri, unele fiind mai întâlnite în unele părți ale globului, iar altele în alte părți.

Despre familie și tipurile acesteia                                                                  Evoluția societății a afectat foarte mult tipul de familie. Dacă înainte era o structură clasică a familiei – doi părinți de sex opus și copii, în prezent această tipologie clasică a suferit câteva modificări.

În primul rând, tipurile de familie pot fi delimitate și definite în funcție de numărul partenerilor care alcătuiesc familia respectivă. Un prim exemplu ar fi familiile poligame. Familia poligamă se definește prin faptul că există mai mulți membrii de același sex. Acest lucru se poate întâmpla în două feluri: existența unui bărbat care are mai mult de o soție, caz în care familia poligamă este poliginică; existența unei femei care este soție pentru mai mulți bărbați, caz în care familia poligamă devine poliandrică.

Un alt exemplu elocvent sunt familiile care au un singur partener de același sex sau de sex diferit. Acest tip de familie se numește monogamă și este cea mai cunoscută tipologie familială care a rezistat din cele mai vechi timpuri până în prezent. Familiile monogame pot fi clasificate la rândul lor în alte două tipuri. Primul tip este familia monogamă extinsă. Această familia este formată dintr-un număr mai mare de membri. De obicei acest lucru se întâmplă când pe lângă părinți și posibilii copii ai acestora, se mai întâlnesc și alți membri din familia de origine a unui dintre părinți. Practic, despre aceste familii se poate spune că reprezintă locuirea sub același acoperiș a două familii diferite, dar înrudite (familie specifică mediului rural). Cel de-al doilea tip de familia monogamă este familia restrânsă – doi părinți și copiii acestora (familie specifică mediului urban).

O altă tipologie a familiilor este dată de numărul părinților existenți și este împărțită în două categorii – familii monoparentale și familii biparentale. În cadrul familiilor monoparentale există un singur părinte. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive: survenirea unui deces, despărțirea părinților printr-un divorț sau decizia unei persoane de a deveni părinte singur. Familiile biparentale sunt cele în care există cei doi părinți.

În trecut, nu existau familii care să fie compuse din doi parteneri de același sex, acest lucru fiind complet interzis. Pe măsura trecerii timpului, homosexualitatea a încetat să fie un subiect tabu. În prezent, în unele state este perfect legală căsătoria între doi membri de același sex, indiferent dacă este vorba despre femei sau bărbați. Datorită acestui fapt, o nouă tipologie a luat naștere – în funcție de orientarea sexuală a partenerilor – familiile heterosexuale (partenerii sunt de sex opus) și familiile homosexuale (partenerii sunt de același sex).

Despre familie și funcțiile acesteia

După cum probabil știți, familia are datoria de a îndeplini anumite funcții față de membri componenți, dar și față de societate.

Funcțiile biologice – aceste funcții sunt în legătură cu nevoile sexuale ale cuplului din familie, nașterea copiilor și creșterea acestora într-un mediu perfect sănătos. Funcția reproducerii este cea care stă la baza formării și dezvoltării unei familii.

Funcțiile economice – aceste funcții se referă la venitul câștigat de o familie care trebuie să fie suficient pentru asigurarea unui trai decent și legal membrilor familiei. Funcția economică asigură nevoile primare pentru o familie, anume locuința, hrana și celelalte necesități uzuale.

Funcțiile de socializare – aceste funcții sunt menite să integreze un individ în societate, fiind adresată copiilor, dar nu numai lor. Prin această funcție se transmit anumite valorile comportamentale și noțiuni pe care o persoană trebuie să le știe pentru a putea lua parte la societatea de care aparține.

Funcția de solidaritate – orice familie trebuie să manifeste un sentiment de dragoste reciprocă, care să fie susținut de înțelegere, egalitate, respect și susținere. Aceste sentimente trebuie manifestate între părinți, între copii, între părinți și copii și între toate legăturile de familiale posibile. Fără solidaritate, o familie poate să își piardă unitatea și stabilitatea.

Funcția etico-juridică – după cum sugerează și numele, această funcție reglementează aspectele legale pe care trebuie să le îndeplinească o familie în societate. Aceste drepturi și responsabilități legale pe care le are o familie prin lege pot fi diminuate de familiile formate din cupluri consensuale. De asemenea, în prezent se pune mai puțin accent pe responsabilitățile colective, fiecare individ având responsabilități individuale suficiente.

Despre familie și rolul acesteia în creșterea copiilor                                                     

În orice societate, familia reprezintă cea mai mare influență în ceea ce privește dezvoltarea unui copil. În cadrul familiei se dezvoltă anumite sentimente, imbolduri și alte aspecte pe care un copil le asimilează și după care acesta se va ghida în viață. Rolul familiei este acela de a pregăti un copil pentru societatea din care urmează să facă parte și pentru a-l susține și învăța, oferindu-i totodată capacitatea de a lua alegeri și singur.

Familia reprezintă pentru un copil o structură socială și afectivă securizantă, care este capabilă să ofere protecție și care oferă sentimente necondiționate către cel mic în primii ani de viață, dar și la vârsta maturității.

Unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le valorifice membrii unei familii către copii, dar și către adulți, este acela al cultivării sentimentului de siguranță. Acest sentiment este resimțit în momentul în care copilul este acceptat așa cum este. Una dintre cele mai mari greșeli pe care le pot face părinții este acela de a-și compara copii cu alți copii – acesta nu este o modalitate de a motiva copilul, ci o modalitate de a-i scădea încrederea în sine. Acest aspect nu este valabil doar în cazul copiilor. O familie fără copii are aceeași datorite față de toți membrii ei, familia reprezentând o unitate de iubire unde persoanele sunt acceptate cu bune și cu rele.

Familia reprezintă totodată și prima „școală” pentru cei mici. Indiferent de vârsta la care alegeți să dați copilul la grădiniță, tot dumneavoastră sunteți primii care învață copilul anumite aspecte. Aceste aspecte nu trebuie să fie legate neapărat de domeniul cunoașterii sau abilităților, ci mai degrabă de comportament, de creștere, un fel de educație emoțională. De aici se trage și faimosul „cei 7 ani de acasă”.

În primii ani de viață, un copil acționează precum un burete – acesta preia tot ce observă despre familia lui: limbaj, gesturi, obiceiuri, comportamente. Acest lucru se petrece deoarece prima interacțiune a copilului se face cu familia. În primii ani de viață, un copil nu are termen de comparație și nu poate discerne între bine și rău, de aceea el va considera că familia lui va face mereu numai lucruri bune.

De asemenea, familia poate influența copilul și pe partea de educație. O acțiune excelentă pentru apropierea dintre părinți și copii este cititul, acesta dezvoltând imaginația micuțului. În prezent există numeroase cărți, trucuri și jocuri la care părinții pot apela pentru dezvoltarea micuților.

 

 

Inelul – un mesaj circular de iubire

Dintre toate bijuteriile existente, inelul este probabil cel care face inimile doamnelor să palpite cel mai mult. Descoperă cum a ajuns inelul – un mesaj circular de iubire și ce-l face un cadou irezistibil. Conform statisticilor, bijuteriile se numără în topul cadourilor preferate de femei și oferite de bărbați. Nu […] mai mult »

Viata in familie

Viața în familie

De când suntem mici ne construim, la nivel de percepție, acea familie plină de dragoste și plină de înțelegere. Dar ce înseamnă de fapt acest lucru? Atunci când mai mulți factori intră în discuție, orice lucru este influențat de aceste variabile: un loc de muncă stabil, familia din partea ta, […] mai mult »