Cum ajuţi un adolescent depresiv

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Depresia este o tulburare care poate afecta pe oricare membru al familiei, având cauze dintre cele mai diferite.

Foarte des întâlnită, este depresia în rândul adolescenţilor. Oricât te-ai strădui să-i oferi copilului tău ceea ce are nevoie, va găsi el ceva ce i se pare că nu are şi de care depinde împlinirea lui. Fie  nu se încadrează vestimentar grupului din care face parte, fie nu îi dai bani suficienţi de buzunar,  fie nu îi mai place camera, fie are probleme la şcoală sau, destul de dificil, începe să se îndrăgostească.

Cum îţi dai seama de starea adolescentului tău

Atunci când constaţi că adolescentul tău se află într-o stare de dezechilibru total, că are schimbări de atitudine şi dispoziţie, nu mai manifestă interes pentru nimic, refuză să iasă din casă, are insomnii, nu are poftă de mâncare, este mereu morocănos şi trist, atunci este posibil să traverseze o perioadă depresivă.  Este foarte important ca familia să-i fie  alături, făcându-l  să înţeleagă faptul că nu vi  se pare nimic ieşit din comun în ceea ce i se întâmplă, că ştii  faptul  că oricui i se poate întâmpla şi că sunteţi  dispuşi să îl ajutaţi. Chiar dacă veţi întâmpina un refuz şi lipsa de comunicare, totuşi adolescentul va căpăta încredere în voi, nu se va simţi singur şi  va căpăta  un sentiment de siguranţă şi speranţă.

Susţine-l, înţelege-l şi lasă-i spaţiu. Nu intra agresiv în problemele lui, important fiind ca el să ştie că sunteţi acolo pentru el, oricând. Lasă-i în cameră un ceai sau o cafea, un recipient cutii pentru torturi plin cu prăjiturile preferate şi aşteaptă să iasă el să comunice cu voi.

Nu vei  interveni agresiv asupra comportamentului lui, criticând şi dezaprobând acţiunile acestuia, ci vei  încerca să găsiţi  activităţi comune prin care adolescentul tău  să se îndepărteze de o anume stare.

Cum îl poţi ajuta

Vei încerca să-l cooptezi  în activităţi desfăşurate afară, în aer liber. Propune  plimbări în parc, mersul la spectacole, practicarea sportului, excursii, activităţi care sigur îi fac plăcere. Nu impune, doar sugerează,  încercând să etalezi  punctele de atracţie.

În cazul în care constaţi  tendinţa de a-şi neglija şcoala, vei  încerca pe cât posibil să-i schimbi  abordarea, prezentându-i aspectele pozitive, ajută-l la realizarea proiectelor.

Nu vei încerca să faci tu ceea ce ar trebui el să facă, însă ajută-l, fapt ce-i va da încredere, speranţă şi dorinţa de a merge mai departe. Nu interveni în forţă, ci sugerează idei şi soluţii. Găseşte tehnici vesele, prin care să-i distragi atenţia. Pune-i o muzică relaxantă şi îndeamnă-l să-şi pregătescă un recipient cu capac, gen cutii pentru torturi, în care să depoziteze mici bileţele pe care să noteze toate gândurile care nu-i dau pace. Va acoperi recipientul şi îl va pune într-un loc retras. Ori de câte ori se va confrunta cu gânduri depresive, le va nota pe o foaie, le va plia şi le va pune în cutie. Face un exerciţiu de imaginaţie şi mentalizează că odată puse în cutie, gândurile triste nu se vor mai întoarce.

Este foarte important să poţi realiza dacă este nevoie de consultul unui medic şi urmarea unui tratament. Vei merge cu adolescentul tău la controale şi îl vei ajuta să urmeze terapia şi tratamentele. Cu sprijinul familiei, orice adolescent se poare redresa, indiferent de dezechilibrele pe care le parcurge.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *