Cum alegem cele mai potrivite jucării creative pentru copiii noştri?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cu atât de multe jucării care umplu rafturile magazinelor de specialitate şi raioanele din supermarket, poate fi foarte dificil să alegem cele mai potrivite jucării pentru copiii noştri. Sunt disponibile jucării colorate cât mai puternic, cu tot felul de lumini şi sunete, desprinse din desenele animate, jucării STEM, roboţi şi supereroi, păpuşi, jucării electronice şi multe altele.

Apoi, există şi numeroase criterii pe care trebuie să le îndeplinească o jucărie, printre care vârsta, etapa de dezvoltare, interesele copiilor şi abilităţile care necesită susţinere. Cel mai frustrant pentru un părinte este să achiziţioneze o jucărie – fie ea mai scumpă sau mai ieftină – şi să constate că cel mic nu se arată deloc încântat de ea.

Cum facem atunci să achiziţionăm întotdeauna jucării care stârnesc interesul copiilor, care sunt compatibile cu abilităţile lor şi cu etapa de dezvoltare în care se află?

Cele mai bune jucării se concentrează asupra a ceea ce poate face copilul faţă de ceea ce poate face jucăria

Specialiştii în domeniul educaţiei timpurii oferă acest sfat crucial despre selectarea celor mai potrivite jucării pentru copii: Căutaţi jucării care nu se concentrează asupra a ceea ce pot face acele jucării, ci care se concentrează asupra a ceea ce poate face copilul.

Cu alte cuvinte, optaţi pentru jucării creative, care pot fi utilizate în mai multe modalităţi, care pot iniţia un anumit joc, iar pe parcursul jocului, copilul să se poată răzgândi şi să folosească jucăria în altă manieră. Aceste jucării creative nu sunt în zadar numite creative. Ele nu sunt realizate într-un fel foarte creativ, ci permit copilului să îşi exprime părţile creative, folosindu-şi propria ingeniozitate, abilitatea de rezolvare a problemelor şi originalitatea, astfel încât să îşi creeze propriile jocuri care îi asigură distracţie şi îi oferă oportunitatea de a învăţa lucruri noi.

Acesta este, poate, cel mai bun sfat pentru părinţi şi totuşi mulţi dintre ei cheltuie sume importante de bani pentru jucăriile care fac multe, care au tot felul de funcţii, astfel încât copilului nu-i rămâne decât să apese pe un buton şi apoi să stea liniştit şi să se uite la jucărie.

Jucăriile creative iau în considerare întreaga fiinţă a copilului

Cele mai bune jucării creative sunt cele care provoacă un copil în mai multe feluri. Laturile sale mentală, fizică, socială şi emoţională sunt toate afectate în moduri care nu pot fi îndeplinite de alte jucării, precum sunt jucăriile care apar în reclame la televizor sau jocurile electronice. 

Jucăriile creative permit copilului să exploreze, să descopere şi să înveţe într-o multitudine de moduri. Mai există numeroase motive pentru care jucăriile creative sunt mult mai recomandate decât jucăriile populare sau cele electronice.

Deşi cu siguranţă ne dorim ca copiii noştri să înţeleagă tehnologia şi să devină conştienţi la nivel global, atunci când este vorba despre joaca lor, este imperativ ca părinţii să nu ignore jucăriile creative în favoarea celor care apar la televizor sau a celor electronice.

O jucărie creativă oferă zeci de oportunităţi de învăţare, de explorare şi de descoperiri, nu plictiseşte şi nu costă sume exagerate de bani. S-a dovedit deja de nenumărate ori că învăţarea prin joc este cea mai bună abordare şi cel mai potrivit mod pentru a realiza acest lucru este prin jucării creative, prin jucării educative, care implică activitate fizică sau care provoacă imaginaţia, gândirea rapidă şi abilitatea de a găsi mai multe rezolvări pentru aceeaşi problemă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *