Periajul nu este suficient – ce mai trebuie să faci pentru a avea grijă de dantura ta?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Nu este deloc garantat că dacă ne spălăm pe dinți în fiecare dimineață și seară ne vom bucura de o sănătate orală excelentă. Pe lângă periajul dinților, avem nevoie de o rutină temeinică de îngrijire dentară, care necesită, de asemenea, și unele accesorii. Vă prezentăm în rândurile următoare pașii pe care trebuie să îi parcurgeți pentru a vă bucura cu adevărat de o bună sănătate orală și de dinți curați și strălucitori.

Haideți mai întâi să lămurim un aspect deosebit de important, care apare adesea și în reclamele de la televizor.

Ce este smalțul și ce importanță are?

Smalțul dinților este un strat exterior de protecție care îmbracă fiecare dinte în parte. Este cea mai tare și cea mai mineralizată substanță din întreg organismul nostru. De fiecare dată când mâncăm sau bem ceva, practic ne expunem dinții la acizii și bacteriile care se află în alimentele și băuturile noastre. Dacă dinții nu erau îmbrăcați în smalț, acizii și bacteriile ar fi dăunat foarte grav. Totodată, smalțul este cea mai vizibilă parte a dintelui – este ceea ce se vede atunci când deschidem gura sau zâmbim.

Când smalțul dă semne de deteriorare sau este deja, în mare parte, atacat, el nu se poate restabili. Smalțul nu se regenerează și nici nu crește înapoi, așa cum se întâmplă cu unghiile, de exemplu. Odată ce smalțul este deteriorat, este posibil să apară sensibilitate la alimentele calde și reci. Iată un alt motiv important pentru care trebuie să faceți câțiva extra pași în îngrijirea danturii.

Dinții au nevoie de un periaj eficient

În cazul multor oameni, periajul este un gest, să-i spunem mecanic. Cu toate că foarte mulți oameni se spală pe dinți în mod regulat, pur și simplu nu periază suficient dinții pentru o curățare deplină sau nu periază în mod corect. Se recomandă perierea dinților înainte de culcare și încă o dată în timpul zilei, folosind o pastă de dinți cu fluor.

Știm că tot apare în reclame la televizor și poate deja aveți dubii în privința eficacității ei, dar o periuță de dinți electrică este, într-adevăr, foarte utilă. Spre deosebire de periuța de dinți manuală, periuța de dinți electrică se rotește constant și curăță pe măsură ce o deplasați pe suprafața dinților. Se rotește cu o viteză mult mai mare decât am putea noi să facem manual, asigurând astfel o curățare mai profundă și diminuarea petelor de suprafață, fără a aplica prea multă presiune asupra suprafeței dintelui.

Utilizați o apă de gură

Băuturile bogate în zahăr, cum ar fi băuturile acidulate, sunt cele mai vinovate pentru multitudinea de probleme care apar la nivelul gurii. Sunt foarte acide și au un conținut bogat în zahăr, iar această combinație accelerează deteriorarea smalțului dinților. Aici intervine apa de gură, care ajunge acolo unde periuțele de dinți și ața dentară nu pot ajunge, eliminând resturile care irită gingia și cauzează gingivită. Adăugați în regimul de îngrijire orală o apă de gură de calitate, fără alcool, pentru a vă curăța pe deplin dinții și gura.

Alegeți pasta de dinți potrivită

Mulți oameni consideră că pastele de dinți formulate pentru albire sunt un produs miraculos, pentru că albesc dinții, curăță eficient și sunt sănătoase. Dar adevărul nu este tocmai ăsta. Multe paste de dinți pentru albire conțin peroxid, iar peroxidul deteriorează smalțul și cauzează sensibilitate nedorită. În funcție de cerințele personale, medicul dentist vă poate recomanda o pastă de dinți care să vă îndeplinească nevoile. În general, este bine să optați pentru o pastă de dinți care îndepărtează delicat petele fără să utilizeze peroxid. Așa cum se spune în orice cabinet stomatologic, ingredientul esențial pentru protejarea smalțului este fluorura, pentru că ajută la remineralizarea smalțului și protejează dinții împotriva sensibilității.

Folosiți ață dentară

Ca și periajul, folosirea aței dentare trebuie făcută în mod corespunzător, astfel încât, atunci când ajungeți în spațiul dintre dinți, ajungeți de fapt la placa care nu a putut fi atinsă de periuța de dinți. Periajul elimină aproximativ 50% din acumularea de placă dentară, așa că se merită să mai stați un minut-două în baie pentru a folosi ață dentară sau un duș bucal care curăță eficient zonele greu accesibile.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *