Mama

Pentru majoritatea dintre noi, mama este poate unul dintre primele cuvinte pe care le-am pronunțat. ‘’Mama’’, acest cuvânt simplu, compus din două silabe, dar totodată magic, descrie ființa cea mai importantă din viața fiecărui om, cea care i-a dat viață, care l-a adus pe lume. Mama este așadar cuvântul ce ar trebui pronunțat cu sfințenie și ce conține toată dragostea din lume.

mama

Deși se spune că nu ne putem alege părinții, în concepția misticilor sufiți, acest lucru este totalmente posibil. Ei cred că relația dintre copil și mama sa nu este deloc una întâmplătoare. Potrivit acestora, aflate în ceruri, înainte de a se întrupa pe Pământ, sufletele copiilor își aleg mamele. Ei privesc lumea de sus, văzând sufletul fiecărei femei. Atunci când un suflet o vede pe pământ pe femeia capabilă de a-l inspira și conduce spre menirea sa în viață, o va alege negreșit drept mamă. Un concept frumos, ce vorbește despre predestinare, ce ne face să credem că nimic nu este întâmplător.

Cu toții ne-am început călătoria în această lume încă de la conceptie, iar cea care a făcut posibilă trecerea de la neant, de la neființă, la viață, la lumină, este mama.  Mama este “poarta” prin care fiecare dintre noi am intrat în această lume.

Prima noastră locuință este chiar corpul mamei. Acesta este locul în care bebelușul se simte cel mai în siguranță, unde simte pentru prima oară dragostea și protecția mamei, unde aude pentru prima oară vocea acesteia și îi simte mângâierile. Burtica este locul în care se formează această legătură profundă dintre copil și mamă, în care cunoaștem sentimentul de acasă prin intermediul respirației, emoțiilor, mișcărilor și bătăilor inimii mamei. Totdată, este locul în care pentru prima oară mama poate să își simtă copilul, să comunice cu el, să îi vorbească, să îi ghicească stările și să îi transmită stările ei și dragostea pe care i-o poartă.

Rolul de mamă este unul special pentru orice femeie. Deși femeile dau naștere de la începuturile timpului, nimeni nu le poate pregăti cu adevărat pentru experiența de a fi mamă. Sentimentele pe care le încearcă o mamă atunci când își ține pentru prima oară copilul în brațe sunt de neegalat, poate cele mai frumoase pe care le va experimenta pe tot parcursul vieții. Acestea nu pot fi descrise în cărți sau articole, nu putem citi despre ele, nu le putem dobândi, vin din adâncul sufletului nostru. De aceea, oricât de mult ne-am informa, am citi, nimic nu ne poate pregăti pentru a fi mame. Nimeni nu ne poate învăța acest lucru. Instinctul de mamă se trezește în fiecare femeie din momentul în care simte acea viață crescând înlăuntrul ei.

Dincolo de dimensiunea medicală și biologică, nașterea presupune și o dimensiune inițiatică. Femeia trece de la un statut la un altul, de la un rol la un altul și își descoperă un nou sine, instinctul de mamă, dragostea pentru o altă ființă pe care acum nouă luni nu o cunoștea, dar pentru care acum și-ar da viața. Noul rol de mamă este cu adevărat revelator pentru orice femeie, niciuna nu va mai privi viața la fel, pentru că viața ei a căpătat acum un alt sens. Femeia ce devine mamă simte că este înnobilată cu acest spirit matern, pe care îl traduce în iubire necondiționată pentru tot restul vieții ei.

"Meseria de mamă" este una dintre ocupațiile de la care nicio femeie nu poate demisiona, nu se poate sustrage, o mamă va fi mamă pentru tot restul vieții sale. Recompensele unei mame nu sunt de ordin material, ci spiritual, sentimental și valorează pentru aceasta mai mult decât tot aurul din lume : dragostea copilului ei, zâmbetul, prezența sa, momentele petrecute împreună, cuvântul mamă pe care îl aud de pe buzele copilului, acestea sunt cele mai mari recompense ale unei mame.

Cineva spunea că ‘’a da naștere este similar cu originea stelelor’’. Ne putem imagina fiecare mamă drept o stea, ce dă naștere unei alte stele. Datoria noastră este de a lumina mai departe, de a transmite lumina dată de mamele noatre. Putem spune că fiecare mamă dă naștere unui copil, dar totdată și fiecare copil dă naștere unei mame. O mamă nu se poate numi astfel decât prin intermediul coplului său.

Paracelsus, un medic din secolul XVI, a scris la un moment dat: “femeia este un artist al imaginației, iar copilul din uterul ei este pânza pe care ea își pictează tablourile”. Fiecare copil vede în mama sa o magiciană ce poate schimba lumea, ce o poate organiza pentru a îi face pe plac micuțului său, practic ea poate totul! O mamă va muta munții pentru copilul ei și va încerca să îl apere și să îl protejeze de tot ceea ce i-ar putea face rău. Mama are, pe lângă puterea de a da viață, și puterea de a o modela. Mamele sunt cele care ne fac “oameni mari”, sunt cele de la care învățăm primele lucruri, de la care învățăm dragostea, încrederea, siguranța, valorile fundamentale.

Dragostea maternă poate lua mai multe chipuri. Rolul de mamă este unul cu multe simboluri , un rol ce duce mai departe valori, norme, dar posibil și angoase, temeri. Fiecare mamă se va conforma inconștient cu modele ivite din propria viață, personalitate sau din relația cu propria sa mamă. Psihologii au distins câteva tipologii de mame ce încadrează, fără a fi exhaustive, cele mai tipice comportamente ale mamelor.

Mama fericită și binevoitoare.

Acest tip de mamă arată copilului său numai partea bună a sa, ascunzând mereu suferințele prin care trece, temerile și așteptările. Este mereu cu zâmbetul pe buze, apartent mereu binedispusă, capabilă să facă orice efort pentru copilul ei, oferindu-i mereu protecție și siguranță. Unul dintre dezavantajele acestui tip de comportament este faptul că înceacă să îl fereacă pe copil de contactul cu orice rău, riscând să îi creeze o imagine idealizată, eronată despre lume, făcându-l practic pe copil să trăiască într-o bulă de cristal. Astfel, viitorul adult riscă să îi accepte pe cei din jur numai când aceștia se conformează idealurilor transmise de mama sa, nu ca pe niște ființe reale. Acesta va accepta umanul numai în măsura în care acesta este frumos, pentru că nu înțelege și tinde să fugă de durere, suferință, teamă, furie.

Mama protectoare și feroce.

Acest tip de mamă se teme mereu de influența nefastă a unei alte persoane asupra copilului ei. Este acel tip de mamă ce consideră că numai ea știe ce este bine pentru copilul ei, apărându-l ca o leoaică de influența oricărui membru al familiei sau din exteriorul acesteia. Se teme mereu că odrasla sa ar putea fi traumatizatîă și creează un adevărat zid de apărare în jurul acesteia. Riscul unui astfel de comportament este că fiul sau fiica va ajunge să perceapă lumea ca pe un loc rău, populat de oameni cu intenții îndoielnice, astfel căutând mereu refugiul matern sigur.

Mama posesivă și castratoare.

Această tipologie de mamă își manifestă zgomotos prezența, revendicându-și permanent rolul de mamă în fața copilului. Faptul că i-a dat naștere și s-a sacrificat pentru el este pentru ea în măsură a justifica poziția exclusivă pe care o revendică în raport cu acesta. De cele mai multe ori, acest tip de comportament îi poate bloca copilului accesul la anumite oportunități sau la o viață personală. Amintește mereu travaliul nașterii, sacrificiile prin care a trecut pentru creșterea copilului, care rămâne mereu o parte dine a, pe care nu o lasă să se identifice ca o persoană și personalitate de sine stătătoare. Nimeni nu este suficient de bun pentru a fi partenerul copilului său, nicio carieră nu este bună. Orice afirmare a copilului este percepută drept o amenințare pentru că acesta se va îndepărta de ea și nu va mai trăi starea de fuziune de care ea are nevoie.

Mama temătoare și distantă.

Este mama anxioasă, depresivă, fantomatică, care nu reușește să devină o persoană nici în vața sa, nici în viața copilului său. Este absentă, pierdută în nevoile, suferințele și neîmplinirile personale, fără resurse pentru copil, care reprezintă o povară prea grea pentru ea. Copilul fie va înțelege această situație și va deveni un adult independent, fie va fie bulversat și va căuta mereu puncte de sprijin și cârje.

Mama buldozer.

Este acel tip de mamă în stare de orice pentru copil,care îi trasează drumul, îi netezește relațiile, învață lecțiile odată cu el, poartă discuțiile importante în locul său, îi plănuiește nunta, îi crește copiii etc. Soțul său este de cele mai multe ori absent, tăcut, distant, redus la tăcere. Copilul nu va reuși să își exprime dorințele și va încerca să fugă sau să se sustragă mereu de sub forța dominatoare și acaparatoare a mamei, ascunzându-i mereu unele lucruri. Are mici încercări de afirmare pentru a își afirma propria independență, care se termină deseori prin eșecuri, prilej ideal pentru nevoia omnipotentă de reparație a mamei de a se manifesta.

Mama cloșcă.

Este tipul de mamă ce își face griji, încearcă să controleze totul și își infantilizează mereu copiii. Face totul pentru copii, calcă, spală, gătește, indiferent de vârsta lor. Spre deosebire de mama buldozer, aceasta face totul din teama că dacă ea nu se va ocupa de ei, copiii nu se vor descurca singurși în cazul în care nu intervine se va produce o catastrofă. Copiii ei riscă să dezvolte sentimente de angoasă și anxietate și vor moșteni temerea cu care au crescut.

Mama care vrea să știe totul.

Este un tip de mamă-detectiv. Se teme mereu că odrasla sa ar putea păți ceva, imaginea ei despre rolul matern fiind una rigidă, inflexibilă. Aceasta crede că o mamă bună înseamnă că aceasta are copii buni, care fac mereu lucrurile bune și corecte și nu pot greși. Astfel, încearcă mereu să afle ce face copilul, pentru a preveni ca acesta să facă un lucru rău, ce ar pune-o pe ea într-o lumină proastă. Este mama- prieten, dar care uneori intervine prea mult în vața copilului, este o prezență subtilă, dar totuși permanentă. Copilul riscă să facă lucruri nu pentru propria plăcere, ci pentru că știe că acestea ar mulțumi-o pe mama sa sau nu face anumite lucruri pentru că știe că ar dezamăgi-o.

Alte tipologii de mame mai sunt cea care îi este teamă că nu mai este iubită și mama-profesoară, care vrea sa aibă copii perfecți.

Pentru statutul său de mamă, nicio femeie nu este premiată, niciuneia nu i se ridică statuie, niciuna nu este plătitiă, însă ar trebui măcar să fim recunoscători mamelor noastre, să le mulțumim din când în când, să le oferim dragostea noastră, să fim alături de ele. Celor ce o mai aveți pe mama alaturi de voi,  spuneți-i și arătați-i cât mai des cât de mult o iubiți, cât de mult vă e dor de ea, cât de mult înseamnă pentru voi. Îmbrățișați-o de câte ori aveti ocazia și oferiți-i  mângâiere sufletească atunci când are nevoie.

Ziua Mamei

Ziua Mamei

Ziua Mamei este sărbatorită pe mapamond în a doua duminică a lunii mai. Circa 70 de state ale lumii au așadar o dată comună pentru această sărbătoare. Până în anul 2009, România era printre puținele state ale lumii care, în lipsa unei Zile a Mamei, a marcat doar Ziua Femeii […] mai mult »

Protectia mamei

Protecția mamei

Legile statului român acordă o atenție deosebită drepturilor mamei și copilului, recunoscându-i ca subiecte ce necesită o protecție sporită. Mama și copilul au dreptul la ajutor și ocrotire speciale. Toți copiii, indiferent dacă s-au născut în cadrul sau în afara căsătoriei, se bucură de aceeași ocrotire socială. Familia este considerată […] mai mult »

Mama surogat

Mama surogat

Mama surogat este privită în zilele noastre ca fiind soluția pentru persoanele care din diverse motive medicale nu reușesc să aibă copii. Embrionul, respectiv fătul, care este purtat în pântece de către mama purtătoare poate fi fiu biologic sau poate fi conceput dintr-un ovul fertilizat în prealabil aparținând unei alte […] mai mult »

Drepturile mamei

Drepturile mamei

Atât femeile gravide, cât și cele care au devenit deja mame trebuie să beneficieze de un tratament care să le asigure egalitatea în raporturile de muncă, pentru a fi prevenită discriminarea în raport cu reprezentanții sexului masculin sau cu celelalte femei care nu se pregătesc sau nu sunt deja mame. […] mai mult »

Mama vitrega

Mama vitregă

Mama vitregă este văzută de către copii, de obicei, ca un personaj negativ, asemănător cu cel din povești, cum ar fi, de exemplu, mama vitregă a Albei-ca-Zapăda care, o dată ce-a pătruns în familie, a încercat să îi facă rău fetei simțindu-se amenințată de către frumusețea acesteia. De cele mai […] mai mult »