Tata

Cu un secol în urmă, a fi un tata bun, care să comunice sau să petreacă timp cu copiii săi, era o noțiune stranie. La acea vreme, rolul bărbaților se reducea la a pune pâinea pe masă, mama fiind cea care se ocupă de creșterea și educația copiilor. De cele mai multe ori, tatăl era o figură distantă, absentă, autoritară. Dacă reușeau să își întrețînă familia și să își disciplineze copiii, tați erau considerați drept unii destul de buni.

TataÎn ziua de astăzi concepția despre tați și rolul lor este una diferită. Un tata nu trebuie să contribuie numai material la creșterea unui copil, ci să se implice activ în formarea și educarea acestuia. Astfel, de la tatăl modern se așteapă să poată întreține familia, dar și să îi motiveze pe copii, să fie un bun îndrumător, consilier, educator, model etc.

Fiecare părinte are o influență unică și esențială asupra modului în care crește și se dezvoltă un copil. Astăzi, studiile au demonstrat că rolul tatălui în creșterea și dezvoltarea copilului este unul inegalabil, acesta neputând fi înlocuit cu nicio altă persoană, nici măcar mama. Un tată implicat în creșterea și educația copilului contribuie la formarea unui adult responsabil, sănătos și împlinit. Copilul are numai de câștigat dintr-o relație sănătoasă cu tatăl, fie că vorbim despre planul emoțional, social sau cognitiv.

Rolul tatălui pe parcursul procesului de dezvoltare a copilului

În primul rând, rolul biologic al tatălui este de necontestat. Este nevoie de o celulă a tatălui în egală măsură cu cea a mamei pentru că o nouă ființă să ia viață.

În primul an de viață, rolul tatălui în creșterea copilului este mai mult unul indirect, prin suportul oferit mamei.

Acest suport este însă foarte important, pentru că un bebeluș are numeroase nevoi cărora mama trebuie să le răspundă.  Iar pentru a face față acestor noi sarcini, mama are nevoie de sprijinul tatălui.

După vârsta de un an, tata ar trebui să devină mai activ în relația cu copilul.

Începand cu această vârstă, rolul tatălui este de a-l introduce treptat pe copil în viața socială, obișnuindu-l cu regulile jocului, ale familiei, ale societățîi. El este cel care trebuie să pună limite copilului, să îi interzică anumite lucruri, să îl obișnuiască să respecte unele reguli etc.

După trei sau patru ani, sau chiar mai târziu, tata poate începe să inițieze copilul într-un sport, o activitate fizică în care relația copilului cu propriul corp să fie întărită, sau în explorarea naturii.

Tata are rolul de a-i insufla copilului curajul de a explora lumea și de a-l susține în aceste încercări. Tata este cel ce ar trebui să își inițieze fiul sau fiii în activități specific masculine, fără însă a le cere performanțe deosebite, ci doar încurajandu-i și descoperind ceea ce îi place fiecăruia mai mult să facă.

În timpul adolescenței, tata are rolul de a îl ajuta pe copil în procesul de stabilire a identitățîi sexuale.

Pentru băieți, tatăl este are un rol vital în validarea propriei masculinitati, de aceea este important că acesta să își încurajeze fiul sau fiii să își dezvolte aptitudinile personale și nu să îi critice sau să le compare performanțele și aptitudinile cu cele proprii. Mai mult, prezența și implicarea tatălui în timpul adolescenței are că efect reducerea comportamentelor problematice- delicvența, consum de droguri și de alcool etc.

Pentru fete, iubirea și recunoașterea din partea tatălui este și ea foarte importantă, fiind primul pas în recunoașterea feminității lor. Ideal este ca tații să își susțină fiicele în construirea unei identități feminine solide, recunoscându-le și întărindu-le calitățile specific feminine, dezvoltând o relație armonioasă cu ele și fiind alături de acestea în momentele dificile. De asemenea, prezența tatălui în creșterea fetelor diminuează riscul de implicare în comportamente sexuale riscante la adolescență.

Mai târziu, la maturitate, atunci când copiii își vor căuta un partener de viață, rolul tata este unul de model.

Tata și relația acestuia cu mama va servi în mod inconștient drept model pentru viitorul adult, care va fi tentat să își caute un partener care să aibă caracteristici comune cu tatăl său, sau, din contră, va căuta în partener figura paternă de care poate nu a avut parte.

Tata este primul model de soț pentru fiul sau,iar un rol indirect în dezvoltarea copilului îl are relația acestuia cu mama copilului. Dacă relația nu este armonioasă, spre exemplu tatăl este abuziv, fiul riscă să devină și el un soț abuziv. Un tată prezent în viața fiului său reprezintă un model de bărbat la care acesta se poate raporta - puterea de a-și proteja familia, modul în care își construiește o relație de cuplu, cum percepe și se comportă cu femeile, cât de implicat este în rutinele de zi cu zi, cât îi este de la îndemână să exprime emoții,  etc.

Că și în cazul băieților, tatăl poate servi drept model ficei sau ficelor sale în alegerea unui partener. Fetele ce cresc fără tată sau ale căror tați nu le acordă prea mare au adesea  probleme în relația de cuplu. Acestea vor caută la partenerul de viață ceea e nu au primit în copilărie de la tată (recunoaștere, laude, suport necondiționat), iar el poate fi copleșit de atâtea sarcini.

Pentru o fiică, relația cu tatăl va modela imaginea acesteia despre masculinitate, dacă se va simți valoroasă și apreciată că femeie. Implicarea tatălui are că efect și diminuarea stereotipurilor cu privire la diferențele de gen și rolurile rigide ale femeii sau ale bărbatului. Acest lucru le va permite ulterior, fetelor, devenite femei, să fie mai flexibile cu privire la rolul lor de mama și soție.

Impactul tatălui în dezvolarea copilului

În urmă mai multor studii și observațîi, experițîi au demonstrat că un copil provenit dintr-o familie în care tatăl are un rol activ în îngrijirea și creșterea lui are mai multă încredere în sine, este mai echilibrat din punct de vedere emoțional și are abilități sociale mai dezvoltate decât ceilalți. Implicarea tatălui în viața copilului este  asociată, de asemenea,  cu un risc mai scăzut de comportamente deviante și adictive la copii. Interacționând frecvent  cu tatăl, cel mic învață mai ușor cum să-și controleze impulsurile agresive, fără a pierde controlul asupra emoțiilor lui.

Copiii care au o relație fructuoasă cu tatăl sunt  mai protejați  împotriva riscului de depresie, sunt mai puțîn predispuși la a minți și au o probabilitate mai mare de a se angaja în comportamente antisociale și delincvente. Cu alte cuvinte, un tată implicat în tot ceea ce ține de creșterea copilului contribuie extrem de mult la dezvoltarea emoțională și socială a acestuia.

Impact important în dezvoltarea intelectuală și în performanțele școlare

Psihologii au constatat că prichindeii din familiile în care tatăl se implică mai mult în educația copilului prezintă performanțe intelectuale sau cognitive mai mari decât copiii privați de prezența acestuia în viața lor sau care nu se dedică la fel de mult creșterii lor.  IQ-ul crescut al acestor copii și abilitățile lor cognitive mai dezvoltate  conduc la performanțe școlare foarte mari.  Astfel, un copil ce beneficiază de timp de calitate petrecut alături de tatăl său și de implicare pe latura paternă, se descurcă mai bine la școală decât alți copii.

Impactul implicării tatălui în copilărie se reflectă și la adolescență și maturitate.

Se pare că micuțîi ce beneficiază de implicarea egală a ambilor părinți, mai ales a tatălui, în creșterea și dezvoltarea lor au performanțe academice mai mari și au, de asemenea, mai multe șanse de reușită din punct de vedere profesional.

Impactul relației tatălui cu mama asupra comportamentului și gândirii copilului

Tații joacă un rol crucial în viața unui copil, având o influență importantă asupra modului în care acesta își dezvoltă gândirea și comportamentul, chiar și fără a interacționa cu el. Este vorba de puterea exemplului pe care tatăl o da prin relația pe care o are cu mama. Felul în care tatăl o tratează pe mama, modul în care interacționează cu ea pune bazele unui rol important pe care-l va avea copilul când va deveni adult: de soț, soție etc. Figura paternă oferă un exemplu foarte puternic despre cum trebuie să fie un tată și cum se îngrijesc, în mod corect și constructiv, copiii.

Rolul tatălui în relația cu copilul este însă unul mult mai amplu decât cel de model masculin. Că și mama, tatăl oferă copilului iubire, susținere, înțelegere, îi definește sistemul de valori morale, îi este alături necondiționat, îl susține în explorările sale, îl încurajează. Absența tatălui va priva un copil de toate aceste comportamente.  S-a demonstrat de altfel că micuțîi ce au relațîi consistente cu ambii părinți sunt mai bogați emoțional, mai siguri pe ei, au o dezvoltare cognitivă mai bună și social se descurcă mai bine.

Psihologii accentuează faptul că, în dezvoltarea armonioasă a copilului, influențele educative venite pe filiera maternă și pe cea paternă sunt la fel de importante, existând o complementaritate a acestora.Figura tatălui în peisajul familial este o parte esențială dintr-un puzzle ce se formează în mintea unui copil. Lipsa acestei părți importante creează o lacună majoră de dezvoltare psihică pentru un copil.

De aceea, prezența tatălui asigura pilonul pe care anumite trăsături de caracter ale celui mic trebuie să se sprijine.  Este vorba despre încrederea în sine, capacitatea organizatorică, posibilitatea de a relaționa cu cei din jur și găsirea unui sprijin puternic. Toate acestea pot fi regăsite și prin modelul matern, însă această latura ține mai mult de alte aspecte ale personalitățîi, spre exemplu trăirea emoțiilor, spiritul de organizare, perseverență, abilitățile cognitive subtile.

Fiecare tată ar trebui să petreacă cât mai mult timp posibil cu copilul său, să comunice cu acesta, să îl asculte, să îl sprijine, îndrume și să îi servească drept model masculin și patern. Numai astfel acesta va putea dezvoltă o relație profundă și armonioasă cu copilul său.  În acest fel, tatăl, mama și copilul nu au decât de câștigat. La o primă vedere pare dificil să fii tată, însă o bună relație de cuplu și o relație profundă cu copilul va asigura o dezvoltare armonioasă a copilului.

 

Ziua Tatalui

Ziua Tatălui

Semnificația Zilei Tatălui este legată direct de poziția unui tată în familie, precum și în societate. Ziua Tatălui are o semnificație deosebită deoarece ajută la recunoașterea contribuției individuale a fiecăruia dintre cei doi părinți la viața de familie, în particular, și la construirea societății, în general. Ziua Tatălui și Ziua […] mai mult »

Tatal vitreg

Tatăl vitreg

Un tată vitreg poate fi la fel de bun sau chiar mai bun decât unul natural, însă atât copilul, cât şi părintele natural trebuie să-i ofere şansa de a construi relaţia. Pentru copil, apariţia unui părinte nou este derutantă, frustrantă şi, de multe ori, nedorită. El crede că noul partener […] mai mult »

Tatal si fiul

Tatăl și fiul

Fiecare copil are un model în părinții săi, iar relația dintre cei doi este foarte importantă pentru evoluția celui mic. Toți băieții sunt influențați de tații lor,
într-o formă sau alta. Băieții învață, în primul rând, să fie bărbați de la tatăl lor, pentru că el reprezintă principalul model masculin care […] mai mult »

Drepturile tatalui

Drepturile tatălui

Dacă toată lumea ştie că mamele au dreptul la un concediu de maternitate înainte şi după naştere, puţini bărbaţi ştiu că şi taţii pot obţine zile libere pentru a participa la îngrijirea nou-născutului şi pentru a fi alături de proaspăta mămică. Concediul paternal se acordă pentru a asigura participarea efectivă a […] mai mult »

Independenta copilului

Independenţa copilului

Un aspect destul de important în dezvoltarea copilului și o metodă sigură de a ajunge un adult de ”succes” (încrezător în forțele proprii, fericit și împlinit personal și profesional) este să încurați puiul de om (încă din primii ani de viață) să fie independent. Încurajând copilul, ghidându-l, având răbdare cu […] mai mult »